Mindent a fejfájásról

A múltkori blogposztunkban már szót ejtettünk arról, hogy egy-egy helytelen testmozgás is okozhat fejfájást. Ma annak járunk utána, hogy milyen fejfájásokat különböztetünk meg, és mit tehetünk ellenük.

A fejfájás nagyon változatos lehet, lehet enyhe vagy nagyon erős, tompa vagy lüktető, rövid ideig vagy akár hosszú napokig is eltartó. Szép lassan, már-már alattomosan is kialakulhat, vagy hirtelen jelentkezhet. Egy biztos, hogy mindenki azonnal meg akarja szüntetni a fájdalmat. De biztos, hogy ilyenkor egyből a gyógyszerek után kell nyúlni? Szerintünk nem, van rá jobb megoldás is.

A stressz okozta fejfájás valószínűleg a leggyakoribb típus, amivel már szinte mindenki találkozott az eddig életében. Hogy mi a jellemzői? Nyomó vagy feszítő érzés a fejünk mindkét oldalán, enyhe vagy közepes intenzitás, 30 perctől akár egy hétig eltartó fájdalom.
A stressz okozta fejfájás általában nem jár hányingerrel vagy hányással, de előfordulhat fény- vagy hangérzékenység.

A migrénes fejfájás nem olyan gyakori, mint az előző fejfájás, sőt sokan gyakran tévesen akár egy erősebb fejfájást is migrénnek hisznek. A migrén egy olyan állapot, amelyet visszatérő, akár 72 órán át tartó fejfájásként lehet leírni, amely egyoldalú, közepes vagy erős intenzitású és lüktető fájdalommal jár. A migrénes fájdalomhoz hányinger és/vagy fényérzékenység is társul, és gyakran jelentkezik egy neurológiai tünet, mielőtt migrén jelentkezne. Ezek általában látásproblémák, ilyenkor romlik a látásunk. Olyan, mint amikor sokáig dörzsöljük a szemünket, és miután kinyitjuk, akkor minden életlen és körbe-köbe kis pontokat, csillagokat látunk mindenhol.

a fejfájás és kezelése

A “cluster” fejfájás teljesen különbözik a stressz fejfájástól és a migréntől, és a lakosságnak csak körülbelül 1%-ánál fordul elő. Míg a migrénes betegek többsége nő, addig a klaszteres fejfájás fő szenvedő alanyai a 20 és 40 év közötti férfiak. Ez a típusú fejfájás erős fájdalmat okoz a szem körül vagy a fej oldala mentén. A rohamok általában 15 perctől 3 óráig tartanak, és akár egyetlen nap alatt 8 alkalommal is előfordulnak. Könnyezés, homlokizzadás és orrdugulás kísérheti a ezt a típusú fejfájást.

A jó hír a fenti fejfájás típusokban, hogy mi csontkovácsok mindegyikén tudunk segíteni. Persze tudjuk, hogy egyszerűbb ilyenkor bekapkodni egy-két szem gyógyszert, ami gyorsan, de csak átmenetileg szünteti meg a fájdalmat. Mi annak a hívei vagyunk, hogy tartós megoldást kínáljunk a panaszokra. Így mindenki maga döntheti el, hogy csak átmenetileg akarja a problémáit megszüntetni, vagy tényleg tenni akar az egészségéért. Mi ebben az utóbbiban tudunk segíteni.