Derékfájás és az ülés összefüggése

Derékfájás és az ülés összefüggése

Szinte mindenki szenvedett már az élete során derékfájástól. A szerencsésebbek tényleg csak ritkán, de azok, akik ülőmunkát végeznek, ez akár folyamatos panaszt is okozhat. Ezért a mai blog cikkünkben ennek a témának járunk utána.

A derékfájás igen gyakori panasz azoknál, akik hosszú ideig ülnek. De ez nemcsak azokra vonatkozik, akik a munkájuk miatt kényszerülnek több órán keresztül ülni, hanem ha jobban belegondolunk a hétköznapi életben is számtalan olyan szituáció van, amikor órákon keresztül ülünk. Gondoljunk csak az étkezésre, az autóvezetésre, a TV nézésre vagy épp arra, amikor számítógépes játékokkal játszunk.

mit tehetünk ha derékfájás ellen

De nézzük csak, hogy mik lehetnek azok az alternatív megoldások, amik csökkenthetik a sok ülés miatti fájdalmat.

  • Próbáljuk a lehető leggyakrabban megszakítani a folyamatos ülést egy kis mozgással. Álljunk fel, sétáljunk egy kicsit. Nem kell sokat 1-2 perc is nagyon sokat fog számítani.
  • Ha lehetőségünk van rá, akkor a sétát növeljük meg azzal, hogy lift helyett a lépcsőt használjuk, vagy a parkolóban nem a bejárathoz legközelebbi helyen parkolunk.
  • Akár óránként is mozgassuk meg a felsőtestünket nyak- és vállkörzéssel és óvatosan a derekunkat is. Viszont ezzel nagyon óvatosan, felejtsük el az iskolás élményeinket, amikor derékból hatalmas köröket tettünk meg a testünkkel.
  • Ehelyett szép lassan, kisebb óvatos mozdulatokkal mozgassuk a derekunkat.
    Hetente mozogjunk legalább 3x 40-45 percet. A legjobb egy kis kocogás vagy sétálás, kirándulás
  • Autóban helyezzünk az ülésre deréktámaszt
  • Figyeljünk a súlyunkra, az elhízott embereknél nagyobb súly hárul a gerincoszlopra.
  • Ne legyenek illúziónk, hiába ülünk szépen, egyenes háttal, az is jobban terheli a gerincoszlopot, mintha állnánk. Főleg, ha helytelenül ülünk, összegörnyedve. Ilyenkor a folyamatos nyomás hatására nagyon könnyen kialakulhatnak mozgásszervi problémák, kopás vagy akár porckorongsérv is.
  • Járjunk rendszeresen masszázsra, ahol még tudatosabban és szakszerűbben átmozgatják az izmainkat.
  • Ha már megtörtént a baj, fájdalmaink vannak, ne hagyjuk annyiban a dolgot, keressünk fel szakembert, aki segít megszüntetni a fájdalmat.