Az öt leggyakoribb tévhit a csontkovácsolással kapcsolatban.

Az öt leggyakoribb tévhit a csontkovácsolással kapcsolatban.

A csontkovács és a masszázs luxus.

Gondoljunk csak bele, hogy amikor elkezd fájni a vállunk, a nyakunk, akkor egyre kevesebbet fogunk mozogni. Eleinte még nem számottevő a különbség, de később azt vesszük észre, hogy minimalizáljuk a testmozgást, és egyre többször nyúlunk a fájdalomcsillapítók után. Ha nem kezeljük a problémát, extrémebb esetekben lehet, hogy idővel a munkánkat is fel kell adni, mert nem tudjuk elvégezni a ránk bízott feladatot, mert akkor már nemcsak a vállunk és a nyakunk fáj, hanem az egész testünk. Így azt gondolom, egyáltalán nem számít luxusnak a masszázs, aminek segítségével egészségesebben és boldogabban tudjuk élni az életünket.

Csontkovácshoz nem mehetnek gyerekek és nagyon idősek

Csontkovácsolás esetén sem alsó, sem felső korhatár sincs. Természetesen babakorban és idősebb korban is más-más technikát használok, mint egy életerős, fiatal szervezetnél, de jó hír, hogy mind megelőzésben, mind probléma kezelésben tudunk a legkisebbeknek és az idősebbeknek is segíteni.

Csontkovácsolás nagyon fáj

Sokszor hallottuk már, hogy valaki azért nem megy el csontkovácshoz, mert fél a fizikai fájdalomtól. Pedig fontos tudni, hogy egy jól képzett csontkovács SOSEM okoz fájdalmat. Ugyanis mindig tudjuk, hogy mekkora erőt kell kifejtenünk egy adott mozdulathoz, hogy az ne okozzon fájdalmat, ugyanakkor hatásos legyen, és megszüntesse azt a folytonos, tompa vagy akár éles fájdalmat, ami már régóta megkeseríti az életeteket.
Az viszont igaz, hogy a csontkovácsolást megelőző masszázs itt-ott lehet kellemetlen. Egy bemerevedett csomós, vagy letapadt izom felmasszírozása bizony tud néha kellemetlen lenni, ha jó munkát végzünk.

A csontkovács ropogtatja a csontokat

A csontkovácsokat sokszor csak úgy emlegetik, mint aki kiropogtatja a csontokat. Ennél kicsit bonyolultabb a munkánk, de tény, hogy terápia közben hallhatóak ezek a ropogó hangok.
De mi is okozza ezt a ropogást?
A csontkovácsolás során először fellazítjuk a kimozdult vagy blokkolt ízületek körüli merev izmokat, majd egyetlen egy szakszerű mozdulattal kioldjuk az ízületi blokkokat. Ezt úgy képzeljétek el, mintha egy dugót akarnánk az üvegből kihúzni, ahhoz hasonlít talán leginkább a mozdulat. És itt jön a titok. Ebben a pillanatban hallható az a ropogó hang, ami azt jelzi, hogy a becsípődött rész újra szabad lett.

A csontkovácsok csak gerincprobléma esetén tudnak segíteni

Minket, csontkovácsokat leggyakrabban gerincprobléma esetén keresnek fel a páciensek, pedig sokkal több esetben tudunk segíteni:

  • derékfájás
  • hátfájás
  • isiász
  • idegbecsípődés
  • nyakfájás
  • csípőfájdalmak
  • térdfájás
  • vagy akár boka, váll, könyök és a csukló ízületeinek panaszainál.

Természetesen nem minden esetben tud egy csontkovács segíteni, de érdemes egy próbát tenni velünk.