A masszázs rövid történelme

A masszázs rövid történelme

Történelmi emlékek szerint már időszámításunk előtt 5000 évvel is ismeretes volt a kézzel való gyógyításnak a tudománya. Több tárgyi emlék (eszközök, festmények) bizonyítják, hogy a a masszázs nemcsak ismert, de elismert tudomány is volt az ókorban.

Kezdetben az európaik csak a kezüket használták, míg Ázsiában a masszázsnál bevetették a könyököt, térdet, talpat is.

Legrégebbi emlékek Egyiptomból származnak, ahol az emberek életéhez hozzátartozott a rendszeres masszázs, sőt még a Nílus iszapját is felhasználták masszírozásra, pakolásra.

Kínából származik az egyik legősibb orvosi könyv, melyben számos említést tesznek, hogy a kínaiak vérkeringés pezsdítésére, az idegrendszer serkentésére használták a különböző masszázs technikákat.

A görögöknél Hippokratesz írásai arról tanúskodnak, hogy tisztában voltak a masszázs pozitív élettani hatásaival. Érdekesség, hogy az olimpián résztvevőknek kötelező volt a versenyszámok után masszázsra menniük, mely elősegítette az izmaik lelazulását.

Magyarországon eleinte a táltosok foglalkoztak gyógyítással, de a kereszténység elterjedésével ez a feladat az egyházra szállt. Szerencsére a gyógyító papok és apácák sok mindent átvettek a pogány tapasztalatokból, így megmaradt a gyógyfüves gyógyítás hagyománya.

Később a török hódoltságnak köszönhetően terjedt el hazánkban a fürdőkultúra és ezzel párhuzamosan a masszázs is, amit akkoriban az úgynevezett “dögönyözők” végeztek.

Amit ma Európában svédmasszázsnak nevezünk, azt Henrick Ling vívómesternek köszönhetjük, ugyanis az 1867-ben megjelent könyve jelenti a mai klasszikus gyógymasszázs alapjait.

A 20. század elején a klasszikus masszázs mellett kialakulnak speciális masszázsfajták is, ugyanis felfedezik, hogy a belső szervek megbetegedésekor a bőrfelületen érzékeny pontok alakulhatnak ki. Head és Mackenzie kutatásainak köszönhetően pedig megtudtuk, hogy a masszázsnak milyen reflexes hatása vannak.

A masszázsnak napjainkban számtalan fajtája ismert. Van, amit ruhában, van amit ruha nélkül végeznek. Ez utóbbi esetben gyakran nyúlnak a masszőrök illóolajhoz vagy masszázskrémhez, amely kellemesebbé teheti a masszázs folyamatát.

A masszázs sokszor fájdalmas tud lenni, hiszen a terapeuta a letapadt izmokat lazítja fel, ami eleinte eléggé kellemetlen lehet, de jó esetben már a masszázs vége felé megváltozik az érzet azzal, hogy a fájdalom csillapodik és a masszázs kellemessé válik.