5 tipp, hogy kezelje a stresszt az életében

5 tipp, hogy kezelje a stresszt az életében

Lelkiállapotunk erőteljes hatással van a fizikai jólétünkre. A stressz kimerítheti energiatartalékainkat és csökkentheti az immunitásunkat.
Ha stresszesnek érezzük magunkat, nagyon fontos, hogy megfelelő időt szánjunk az érzelmi és mentális feszültségek oldására. Muszáj egy kicsit lelassulnunk, lecsendesednünk, hogy ezzel csökkenjen bennünk a szorongás érzete. Íme néhány tipp a feszültségek elengedésére:

1. Relaxáció napközben

A stressz levezetése érdekében próbáljunk meg a nap folyamán kisebb szüneteket tartani. Csukjuk be a szemünk, és figyeljünk a testünkre, lazítsuk el a vállunkat és minden más testrészünket, ahol feszültséget érzünk. Ne rohanjunk, szánjunk rá időt, hogy tudatosan ellazítsuk a testünket.

2. Figyeljük a légzésünkre

A stressz nagyban befolyásolja a légzésünket, gondoljunk csak bele, ha idegesek vagyunk, akkor sokszor csak kapkodjuk a levegőt. Ezért is fontos, hogy megtanuljunk helyesen lélegezni, ugyanis ez befolyásolhatja és csökkentheti a stresszt. Az egyik legjobb légzőgyakorlat az elme megnyugtatására a váltott orrlyukú légzésnek nevezett technika. Egyik ujjunkkal fogjuk meg a bal orrlyukunkat és szívjuk be mélyen a levegőt a jobboldali nyíláson keresztül. Majd az ujjunkkal fogjuk be a jobbat, hogy a balon keresztül kifújhassuk a levegőt. Beszíváskor maradjon a jobbon az ujj, a ballal szívjuk be, viszont a jobbon engedjük ki. És ezt így folytassuk szép sorban.

3. Pihentető alvás

A jobb minőségű alvás érdekében lefekvés előtt legalább egy órával kerüljük az elektronikus eszközök használatát. Ez lehetőséget ad az elmének arra, hogy kikapcsolódjon. Ilyenkor érdemes relaxációs zenét hallgatni vagy akár vehetünk egy kellemes, meleg fürdőt… bármit, ami segít elengedni a napi feszültséget. Érdemes meginni egy csésze kurkumás tejet, és átmasszírozni a lábat illóolajokkal, hogy szintén segíti a megnyugvást.

4. Igyunk elegendő folyadékot
Sokszor észre sem vesszük, de nem iszunk megfelelő mennyiségű folyadékot napközben, ettől pedig enerváltabbak és feszültebbek lehetünk. Egy felnőtt ember napi folyadék szükséglete természetesen függ a testi adottságaitól, és a napi mozgás mennyiségétől is, de nők esetében átlagosan 2, míg férfiak esetében 2.5 literrel számoljunk. Lehetőleg ez a folyadék nagyrészt tiszta víz, esetleg gyógytea legyen. Választhatunk továbbá leveseket, és magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket pl. uborka, görögdinnye a napi folyadék fogyasztásunk kiegészítésére.

5. Járjunk rendszeresen masszázsra
A rendszeres masszázs hatalmas változást jelenthet belső erőnk és egyensúlyérzetünk visszanyerésében és megőrzésében. Valójában a masszázs annyira fontos a jólétünk szempontjából, hogy szinte kivétel nélkül mindenkinek ajánlott lenne, hogy rendszeresen felkeressen egy terapeutát, aki feloldja a testében levő feszültségeket.
Azonban az is ajánlott, hogy rendszeresen, ha nem is naponta, de egy héten legalább 3-4x otthon egy mini-önmasszázst is elvégezni. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a professzionális masszázs előnyeit a két látogatás között is fenntartsuk.