Mi az a Trigger pont?

Mi az a Trigger pont?

Sokszor egyértelműnek tűnhet, hogy ha fáj a nyakunk vagy vállunk, akkor a nyakunknál vagy a vállunknál kell keresni a problémát. Pedig ez nem feltétlenül van így. Sokszor egészen máshol kell keresni a probléma gyökerét.

Az izomszövetben szinte mindenkinek vannak Trigger pontjai, amit Mialgikus csomónak-stresszcsomóknak is emlegetnek. Ezeket külsőleg senki sem veszi észre, a terapeuta tudja kitapintani ezeket a kb. borsónyi nagyságú elváltozásokat. Kétféle trigger pontot különböztetünk meg.

A latens trigger pont esetében csak akkor érzünk fájdalmat, ha megnyomjuk ezt a pontot, míg akut esetben már akkor is érezzük, ha mozgatjuk az adott izmunkat, sőt a legrosszabb esetben már nyugalomban is érezzük a fájdalmat. Abban az esetben , amikor már kialakult a csomó, de még nem okoz fájdalmat, csak a terapeuta érzi, akkor még Tender-pontról beszélünk.

De mennyire kell megijednünk ezektől a csomóktól?
A kialakulások teljesen természetes, gyakran ismétlődő mozdulatok, akár egy egyszerű házimunka is eredményezheti ennek a feszültségcsomónak a létrejöttét. Azonban ahogy a neve is jelzi, sok esetben a stresszes életmódunknak köszönhetjük, hogy ezek a kis csomók létrejöttek. De találkoztunk már olyan esettel is, hogy egy rosszul beállított légkondi miatt túlzott hideg érte a testet, és amiatt alakult ki ez a probléma.

A gond inkább abból adódik, hogy ezek nem feltétlenül a csomóknál okoznak problémát. Lesugároznak a karokba, a vállba, a nyaki izmokba, és ott produkálnak fájdalmat, ami a későbbiekben a mozgás beszűkülését eredményezik. Ugyanis ilyenkor hajlamosak vagyunk kímélni magunkat, kevésbé mozgatjuk a fájó testrészünket. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan meghatározzuk a probléma kiindulópontját, azt kezeljük és ne csak átmenetileg szüntessük meg a fájdalmat.

A terápia során feloldjuk ezeket a fájdalmas csomókat, és visszaállítjuk az izom normális tónusát. Ez sajnos sok esetben fájdalommal jár, de az izom lazulásával csökken ez a fájdalom, és a kezelés végeztével teljesen meg is szűnik. Érdemes tehát időben szakemberhez fordulni, aki még a korai szakaszban fájdalommentesebben tud segíteni.