Mire számíthat egy csontkovács kezelésen?

Mire számíthat egy csontkovács kezelésen?

Bizonyára mindenki hallott már a csontkovácsokról, akiknek munkáját talán egy kis misztikum is övezi. Akik már jártak ilyen kezelésen általában ódákat zengenek róla, míg azok, akik csak kacérkodnak a gondolattal kicsit összezavarva érezhetik magukat az interneten található különböző, sokszor egymásnak ellentmondásos információk miatt. De akkor próbáljunk ma tiszta vizet önteni a pohárba.

Napjainkra a sok ülőmunka, a stressz, a mozgásszegény vagy épp ellenkezőleg, a túlzásba vitt testmozgás miatt civilizációs betegségnek számít a helytelen testtartás. Ennek következtében elmozdulnak ízületek, letapadnak az izmok, és egy idő után azt vesszük észre, hogy folyamatos, elviselhetetlen fájdalom alakul ki egy-egy testrészünkben. S ilyenkor jön a még nagyobb baj. Mert mit csinálunk önkéntelenül, ha nagyon fáj pl. a jobb térdünk? Elkezdjük kímélni, így hatalmas extra terhelés elé állítjuk a bal térdünket, aminek következtében rövid időn belül rosszabb állapotba kerül majd, mint amilyenben a féltve óvott jobb térdünk volt. Ahhoz, hogy megszűnjön a fájdalom, a test aszimmetriáját kell megszüntetnünk, amiben a csontkovácsok tudnak segíteni.

De mielőtt részletesen átbeszélnénk, hogy mi is történik egy csontkovács kezelés alkalmával, nézzük meg, hogy mi is okozza a legtöbb esetben a fájdalmat.

A helytelen testtartásnak a következtében az ízületek mozgása korlátozottá válik, melynek következtében a csigolyák helyzete is megváltozik, ami az idegpályák működésében zavart okoz, ami a fájdalom okozója. Ilyenkor a legtöbben mit csinálunk? A reklámok hatására bekapkodunk egy-két fájdalomcsillapítót, és örülünk, hogy rövid ideig elfeledkezhetünk a fájdalomról. Pedig ennél rosszabbat keveset tehetünk. A tüneti kezelés miatt igaz kicsit önfeledtek lehetünk, de a “háttérben” egyre romlik az ízületek állapota, az idegpályák folyamatos nyomás alatt vannak, ami kihatással lehet a szerveinkre is, és előbb-utóbb azt vesszük észre, hogy már nemcsak a térdünk fáj, hanem valami betegség is gyötri a testünket. Ezért létfontosságú, hogy minél előbb szakemberhez kerüljünk, aki segít a testünk szimmetriáját visszaállítani.

Pontosan hogy segít ebben a csontkovács?

A csontkovácsolás során először fellazítjuk a kimozdult vagy blokkolt ízületek körüli merev izmokat, majd egyetlen egy szakszerű mozdulattal kioldjuk az ízületi blokkokat. Ezt talán úgy a legkönnyebb elképzelni, mintha egy dugót akarnánk az üvegből kihúzni, ahhoz hasonlít talán leginkább a mozdulat. Ebben a pillanatban hallható az a ropogó hang, ami azt jelzi, hogy a becsípődött rész újra szabad lett. Sokan pont ettől a hangtól félnek, mert attól tartanak, hogy a csontkovács terápia fáj. Pedig ez nem így van. Ezek a szakszerű csontkovács mozdulatok pont egy pillanatig tartanak, és ha nem lenne ez a hang, akkor talán észre sem vennénk, hogy történt valami. Az viszont igaz, hogy ha túl sokáig halogattuk a kezelést vagy súlyosabb az izommerevség, akkor a terápia elején történő lazító masszázs kissé kellemetlen tud lenni, sőt talán néha fáj is, de ez igazán túlélhető néhány perc annak érdekében, hogy később egészségesek legyünk.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy mi, csontkovácsok természetes folyamatokkal segítjük a test regenerálódást és helyreállítását. Elsősorban a gerinc, az ízületek és az idegek működési zavarai által okozott panaszok és a fájdalom megszűntetésében tudunk segíteni úgy, hogy közben nem használunk gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat. Fontos azt is megemlíteni, hogy a terápiás módszerünknek egyáltalán nincs mellékhatása.