A porckorongsérv

A porckorongsérv

Porckorongsérvnek azt az állapotot nevezzük, amikor a csigolyák közti porckorong rostos gyűrűje elszakad, a puha kocsonyás anyag kitüremkedik, és leggyakrabban a kilépő ideggyököket tartalmazó csigolyacsatornában, vagy ritkábban középen a gerinccsatornában jelenik meg. Az első esetben egyoldali fájdalom, érzéskiesés jelentkezhet, a második esetben mindkét oldalra kisugárzó derékfájás jöhet létre, sőt – ha ez a nyaki vagy háti szakaszon következik be – a gerincvelő is nyomás alá kerülhet. Ilyenkor az érintett szakasz alatti összes idegfunkció sérülhet, szélsőséges esetben a beteg mindkét lába megbénulhat, érzéketlenné válhat, elvesztheti a vizelet-, illetve székletvisszatartási képességét.

A prockorongsérv rizikófaktorai

Mivel a gerinc eredetileg a négylábú életmódhoz alakult ki, és felegyenesedett életmóddal járó, tengelyirányú terhelésre érzékenyebb, ezért minden, ami jelentős súlyterheléssel jár (elsősorban a túlsúly, nehéz terhek emelése), fokozza a gerincsérv kialakulásának kockázatát. Mivel a gerincet ért terhelés jelentős részét át tudják venni a gerincet körülölelő, úgynevezett mélyhátizmok, így ezek edzettlensége is fokozza a rizikót. Amennyiben a gerinc természetes görbületei elvesztik harmonikus jellegüket (ülő életmód, állandó kényszertartásban végzett munka, gerincferdülés esetén), akkor egyes gerincszakaszok túlterhelődnek, így ezeken a szakaszokon fokozottabb a gerincsérv rizikója. Léteznek ritka, öröklött kötőszöveti gyengeséggel járó betegségek, amik szintén fokozott veszéllyel járnak.

A porckorongsérv tünetei

Elsősorban nyakról karba, vállba, derékból lábba, lábszárba sugárzó fájdalom lehet az első tünet. Nemritkán a derékfájás hiányozhat, csak a bizonytalan alsóvégtagi fájdalom jelentkezik. A fájdalom jellemzően változó erősségű, napokon, heteken át igen kifejezett lehet, majd csökken, és később ismét – jellemzően terhelést követően – ugyanazon területen jelentkezik. A fájdalomhoz zsibbadás és izomgyengeség is társulhat. Amennyiben kifejezett az izomgyengeség, vizeletelakadás vagy visszatartási nehézség jelentkezik, azonnal keressük fel orvosunkat, ebben az esetben ugyanis sürgős műtétre lehet szükség.